FI – Fysiikka
24.3.2023
Koe koostuu 11 tehtävästä, joista vastataan seitsemään. Tehtävät on jaettu kolmeen osaan. Osassa 1 on yksi kaikille pakollinen 20 pisteen tehtävä. Osassa 2 on seitsemän 15 pisteen tehtävää, joista vastataan neljään. Osassa 3 on kolme 20 pisteen tehtävää, joista vastataan kahteen. Kokeen maksimipistemäärä on 120. Kaikki annetut vastaukset tulee perustella, jos perusteleminen on vastausteknisesti mahdollista. Voit tuottaa vastausten tueksi piirroksia, kaavioita tai taulukoita ja liittää niistä kuvakaappauksen mihin tahansa tekstivastaukseen.
Älä jätä mitään merkintöjä sellaisen tehtävän vastaukselle varattuun tilaan, jota et halua jättää arvosteltavaksi. Huom.! Tehtävässä 3 on erillinen ohje vastaamatta jättämisestä.
Osa 1: 20 pisteen tehtävä
Vastaa tehtävään 1.1. Täydennystehtäviä fysiikan eri osa-alueilta 20 p.
Alla on 10 täydennystehtävää (1.1–1.10). Valitse kussakin kohdassa pudotusvalikosta tilanteeseen parhaiten soveltuva vaihtoehto. Oikea vastaus 2 p., väärä vastaus 0 p., ei vastausta 0 p.
1.1 Täydennä virke. 2 p.
Maa kohdistaa Kuuhun gravitaatiovoiman, joka on suuruudeltaan kuin voima, jonka Kuu kohdistaa Maahan.
1.2 Täydennä virke. 2 p.
Kappale, johon kohdistuvien voimien summa on eri suuri kuin nolla, on .
1.3 Täydennä virke. 2 p.
Kappaleeseen kohdistuvan kokonaisvoiman impulssi on yhtä suuri kuin kappaleen muutos.
1.4 Täydennä virke. 2 p.
Energia on .
1.5 Täydennä virke. 2 p.
Jos lämpöeristettyyn ideaalikaasuun tehdään työ W, sen lämpötila .
1.6 Täydennä virke. 2 p.
Jos kaksi sähköisesti varattua hiukkasta hylkii toisiaan, niillä on oltava varaukset.
1.7 Täydennä virke. 2 p.
Ääniaalto etenee ilmassa aaltoliikkeenä.
1.8 Täydennä virke. 2 p.
Kahdesta käämistä koostuvalla muuntajalla muutetaan .
1.9 Täydennä virke. 2 p.
Ohutta metallikalvoa säteilytetään ionisoivan säteilyn eri lajeilla. Eniten ionisaatiota aiheuttaa -säteily.
1.10 Täydennä virke. 2 p.
Ilmaston lämpenemiseen vaikuttaa erityisesti se, että kasvihuonekaasut absorboivat tehokkaasti olevaa sähkömagneettista säteilyä.
Osa 2: 15 pisteen tehtävät
Vastaa neljään tehtävään.2. Ariane 5 -kantoraketti 15 p.
2.1 Laadi graafinen esitys raketin vauhdista ajan funktiona. Laadi esitys siten, että siinä näkyvät aineiston pisteet ja että siitä voi lukea raketin vauhdin millä tahansa ajanhetkellä aikavälillä 0 s – 1 500 s. 5 p.
2.2 Kuinka pitkän matkan raketti kulki radallaan aikavälillä 0 s – 1 500 s? 5 p.
2.3 Kuinka suuri oli raketin kiihtyvyys radallaan aikavälillä 700 s – 1 400 s? 5 p.
3. Lämmönsiirtokoneet 15 p.
Valitse lämmönsiirtokoneisiin liittyvissä osatehtävissä 3.1–3.8 vastaus, joka kuvaa tilannetta parhaiten fysikaalisesti.
Monivalintatehtävä ei ole pakollinen, ja siihen voi jättää vastaamatta. Vastattuasi osatehtävään voit vaihtaa vastausvaihtoehtoa, mutta et voi jättää osatehtävää enää kokonaan ilman vastausta. Jos olet aloittanut tehtävään vastaamisen, mutta et haluakaan jättää sitä arvosteltavaksi, valitse jokaisessa osatehtävässä vaihtoehto ”En vastaa”.
Osatehtävissä 3.1–3.3 tarkastellaan ilmalämpöpumppua, jolla siirretään energiaa kylmemmästä ulkoilmasta rakennuksen sisälle lämpimämpään ilmaan. Laitteessa on sisäyksikkö ja ulkoyksikkö, joiden välillä kiertää lämpöä siirtävä aine.
3.1 Miksi energian siirtyminen kylmästä ulkoilmasta lämpöä siirtävään aineeseen on mahdollista ulkoyksikössä? 1 p.
3.2 Mitä lämpöä siirtävälle aineelle tapahtuu, kun se on höyrystimessä? 2 p.
3.3 Lämpöpumpun sähköteho on 1 000 W. Oikea suuruusluokka lämpöpumpun lämmitysteholle on 2 p.
3.4 Jääkaappi tarvitsee toimiakseen sähköenergiaa. Mitä tapahtuu jääkaapin sähkönkulutukselle, jos huoneen lämpötila pysyvästi nousee? 2 p.
3.5 Käynnissä olevan jääkaapin ovi unohdetaan auki pitkäksi aikaa. Mitä huoneen lämpötilalle tapahtuu? 2 p.
3.6 Mikä seuraavista kaavioista esittää lämmönsiirtokoneen toimintaperiaatetta? Kaavion nuolet esittävät suuntaa, johon energia siirtyy, ja keltainen laatikko esittää itse konetta. 2 p.
3.7 Mikä seuraavista graafeista esittää ideaalisen lämmönsiirtokoneen toimintaa? Aine on tässä tilanteessa koko ajan kaasua. 2 p.
3.8 Eräässä ideaalisen lämmönsiirtokoneen työvaiheessa aineeseen tehdään työtä, mutta sen ja ympäristön välillä ei siirry lämpöä. Aine pysyy kaasuna koko tämän työvaiheen ajan. Mitä kaasun lämpötilalle ja tilavuudelle tapahtuu? 2 p.
4. Kondensaattori 15 p.
Aineisto
4.1 Kuvassa 4.A on esitetty kondensaattorilevyjen välinen jännite ajan funktiona. Täydennä kuvan 4.B keskeneräinen kytkentäkaavio siten, että piirillä voisi tuottaa kuvan 4.A mukaisen kuvaajan. Käytä kahta kytkintä, johtimia, vastusta sekä jännitemittaria. Voit hyödyntää komponenttien kuvia 4.C, 4.D ja 4.E. Selitä, miten mittaus toteutetaan täydentämälläsi piirikaaviolla ja missä järjestyksessä kytkimiä suljetaan tai avataan. 8 p.
4.2 Onko virran suunta kuvan 4.B pisteessä P ylös- vai alaspäin varautumiskäyrän ajanhetkillä t1 ja t2? 4 p.
4.3 Miten muuttaisit piirin komponentteja, jos haluat hidastaa kondensaattorin varautumista ja purkautumista? 3 p.
5. Kynttilä 15 p.
Aineisto
Kynttilää poltetaan ja sen pituus mitataan palamisajan funktiona. Mittausten tulos on esitetty aineistossa 5.A. Kynttilän pituus alussa on 189 mm, halkaisija on 21 mm ja keskimääräinen tiheys on 862 kg/m3.
5.1 Laadi graafinen esitys kynttilän pituudesta ajan funktiona. Esitä graafissa aineiston pisteet ja mittausaineistoon sopiva malli. 5 p.
5.2 Toinen samanlainen kynttilä poltetaan täynnä vettä olevassa maljakossa, jossa kynttilä kelluu, kuten aineistossa 5.B näkyy. Jotta kynttilä pysyisi pystyssä, sen tyveen kiinnitetään painoksi metallirengas, jonka massa on 3,5 g. Voit olettaa renkaan tilavuuden pieneksi. Kuinka kauan kynttilä palaa maljakossa? Voit hyödyntää aineiston 5.C voimakuviota ja osatehtävässä 5.1 tekemääsi graafista esitystä. 10 p.
6. Sipsipussin rapistelu 15 p.
Yhdysvaltalainen yritys toi vuonna 2010 markkinoille biohajoavan Sun Chips -perunalastupussin. Pussin ongelmana oli voimakas rapisteluääni, jonka intensiteettitaso ylsi peräti 95 desibeliin. Oletetaan, että intensiteettitaso mitattiin 1,0 metrin etäisyydeltä.
6.1 Mikä on intensiteettitaso, kun viisi ihmistä rapistelee kukin omaa sipsipussiaan samanaikaisesti 1,0 metrin etäisyydellä mittarista? 4 p.
6.2 Tuotekehityksellä rapisteluäänen intensiteettitaso saatiin laskettua 75 desibeliin. Kuinka monta prosenttia äänen intensiteetti oli tällöin alkuperäisestä intensiteetistä? 3 p.
6.3 Arvioi, millä etäisyydellä alkuperäisen sipsipussin intensiteettitaso (95 dB) vastaa tuulen huminaa, jonka intensiteettitaso on 30 dB. 5 p.
6.4 Miksi osatehtävässä 6.3 laskettu etäisyyden arvio ei ole realistinen käytännön tilanteessa? 3 p.
7. Käsikäyttöinen generaattori 15 p.
Aineisto
Aineiston 7.A kuvassa on esitetty käsikäyttöinen generaattori. Kun kestomagneetin sisällä oleva käämi pyörii tasaisella kulmanopeudella, syntyy kuvassa näkyvien mustan ja punaisen johtimen välille jaksollisesti vaihteleva jännite.
7.1 Selitä, miten jännite syntyy. 4 p.
7.2 Johda induktiolaista lähtien lauseke |e|=NBA\omega käämiin indusoituvan jännitteen huippuarvolle. Lausekkeessa N on käämin kierroslukumäärä, B kestomagneetin magneettivuon tiheys, A käämin pinta-ala ja \omega käämin kulmanopeus. 4 p.
7.3 Simulaatio generaattorin tuottamasta jännitteestä on aineistossa 7.B. Voit säätää simulaatiossa pyörimisnopeutta, jolla isoa vetopyörää pyöritetään, ja lukea arvoja Ut-kuvaajasta, jossa U on käämin jännite. Neliön muotoisessa käämissä on 150 kierrosta ja käämin sivun pituus on 6 cm. Määritä simulaation avulla magneettivuon tiheys käämin kohdalla. 7 p.
8. Pieni Curie 15 p.
Aineisto
8.1 Artikkeli 8.A kuvaa ensimmäisessä maailmansodassa käytettyjä siirrettäviä röntgenkuvauslaitteita. Miksi röntgenlaitteita ei tuolloin voitu useinkaan kytkeä suoraan sähköverkkoon? 2 p.
8.2 Säteily voitiin havaita kuvalevyllä tai fluoroskoopilla. Fluoroskoopissa oli lasilevy, joka oli päällystetty fluoresoivalla aineella, ja sen läpi voitiin katsoa potilaan röntgenkuvaa esimerkiksi kuvassa 8.B esitetyllä tavalla. Ensimmäisen maailmansodan aikana molempien menetelmien käyttö oli perusteltua. Kumpaa tapaa käyttäisit itse nykypäivänä ja miksi? 5 p.
Osa 3: 20 pisteen tehtävät
Vastaa kahteen tehtävään.9. Gammasäteilyn ja aineen välinen vuorovaikutus 20 p.
Aineisto
Gammafotoni eli korkeaenergiainen fotoni vuorovaikuttaa aineen kanssa kolmella eri tavalla. Kuvassa 9.A on esitetty todennäköisin fotonin vuorovaikutustapa eri energioilla ja alkuaineen järjestysluvuilla.
9.1 Mitä fotonille tapahtuu, ja mihin sen energia siirtyy valosähköilmiössä ja parinmuodostuksessa? 6 p.
9.2 Comptonin ilmiössä fotoni siroaa elektronista. Sironneen fotonin energia on E^\ast=\frac{E}{1+\frac{E}{m_ec^2}(1-\cos\theta)} jossa E on alkuperäisen fotonin energia, \theta on siroamiskulma ja m_e on elektronin massa. Mikä on suurin liike-energia, jonka elektroni voi saada fotonilta, kun 662 keV:n fotoni siroaa siitä? 6 p.
9.3
Kahdella erilaisella tilavuudeltaan pienellä ilmaisimella havaittiin Cs-137-säteilylähteen tuottamaa 662 keV:n gammasäteilyä. Toinen ilmaisimista on tehty muovista, ja toinen taas sisältää vismuttia, germaniumia ja happea. Ilmaisimilla saadut energiaspektrit on esitetty kuvassa 9.B, jossa N on havaittujen tapahtumien lukumäärä eri energioilla.
Molemmat ilmaisimet ovat niin sanottuja tuikeilmaisimia, joissa nopeasti liikkuvan varatun hiukkasen aiheuttama ionisaatio synnyttää näkyvää valoa. Syntyneen valon määrä on verrannollinen ionisoivan hiukkasen liike-energiaan. Ilmaisimet eivät siis suoraan havaitse gammasäteilyä vaan säteilyn välillisesti aiheuttaman ionisaation.
Selitä, mitä on todennäköisimmin tapahtunut ilmaisimissa, kun spektreihin on ilmaantunut tapahtumia alle 400 keV:n alueelle. Mitä on todennäköisimmin tapahtunut kuvan 9.B spektrin A ilmaisimessa, kun spektriin on ilmaantunut tapahtuma noin kohtaan 660 keV? Kumpi kuvan 9.B spektreistä (A/B) on muovista valmistetun ilmaisimen spektri? Voit olettaa, että gammafotoni vuorovaikuttaa ilmaisimessa vain kerran.
8 p.
10. Parafiinin sulamislämpö 20 p.
Aineisto
Haluat kokeellisesti määrittää materiaalin ominaissulamislämmön fysiikan oppitunnilla. Tehtävänä on suunnitella mahdollisimman yksinkertainen mittausjärjestely sekä siihen liittyvä tulosten käsittely.
Olet valinnut materiaaliksi parafiinin, jonka sulamispiste on 60 °C. Yksinkertaiseen koejärjestelyyn sinulla on käytettävissä seuraavat tarvikkeet:
- solupolystyreeniastia (eli styrox-astia)
- vettä vesihanasta ja vedenkeitin, jonka tehoa ei tunneta
- kiinteätä parafiinia huoneenlämpötilassa 20 °C
- sakset, pinsetti, teippiä, muovipusseja, alumiinifoliota
- suppea taulukkokirja, josta saat veden ominaisuudet riittävällä tarkkuudella mutta et saa parafiinin tietoja.
Yllä mainittujen tarvikkeiden lisäksi fysiikan luokassa on saatavilla vain seuraavat välineet:
- kello
- työntömitta
- lämpömittari
- mittalasi
- vaaka
- ominaispainomittari
- kosteusmittari
- ohutseinäinen alumiiniastia.
10.1
Mitkä ovat työn päävaiheet ja niissä tehtävät mittaukset? Miten määrität mittaustuloksista parafiinin ominaissulamislämmön?
Esitä tarvittavat suureyhtälöt. Jos tarvitset graafista esitystä tuloksen määrittämiseen, hahmottele sellainen olettamistasi mittaustuloksista. Halutessasi voit käyttää apuna aineiston 10.A piirrospohjaa.
Mitkä numeroidun listan välineistä tarvitset tässä työssä? Anna niistä luettelo.
14 p.
10.2 Vertaat lopuksi mittauksista saamaasi sulamislämmön arvoa kirjallisuusarvoon. Luettele kolme tärkeätä tekijää, jotka aiheuttavat mittaamaasi arvoon poikkeaman kirjallisuusarvosta. 6 p.
11. James Webb -avaruusteleskooppi 20 p.
Joulupäivänä 2021 Ranskan Guayanasta laukaistiin Ariane 5 -kantoraketti, joka lähetti James Webb -avaruusteleskoopin (kuva 11.A) Aurinko-maa-järjestelmän Lagrangen pisteeseen L2. Tähän pisteeseen sijoitettu teleskooppi kiertää Aurinkoa pysyen likimain Auringon ja Maan kautta kulkevalla suoralla (kuva 11.B). Teleskooppi liikkuu vakioetäisyydellä Maasta siten, että Aurinko ja Maa ovat siitä katsoen koko ajan samalla puolella. James Webb -avaruusteleskooppi toimii lähinnä infrapuna-alueella. Sen avulla tutkitaan muun muassa maailmankaikkeuden kaukaisimpia kohteita ja toisten aurinkokuntien planeettoja.
11.1 James Webb -teleskooppi sijoitettiin avaruuteen, jossa sen lämpötila saatiin alhaiseksi. Miksi alhainen lämpötila on olennainen tekijä infrapunasäteilyn havainnoinnissa? 3 p.
11.2 Miksi kuvassa 11.A näkyvä teleskoopin lämpösuoja ei ole yhtenäinen kerros, vaan koostuu viidestä erillään olevasta kerroksesta? 4 p.
11.3 Piirrä teleskoopin voimakuvio ja nimeä voimat. 4 p.
11.4 Teleskoopin etäisyys Maasta on 1,5 miljoonaa kilometriä. Perustele tämä osoittamalla, että Newtonin II laki toteutuu kyseisellä etäisyyden arvolla. 9 p.
Kokeen tehtävät loppuvat tähän.
Lähteet
- Lähde: PepsiCo, Inc. Green Chemicals -blogi. https://greenchemicalsblog.com/wp-content/uploads/2017/03/SunChips-compostable-bag.jpg. Julkaistu: 1.3.2017. Viitattu: 4.2.2022.
Tarkista, että vastasit ohjeiden mukaiseen määrään tehtäviä. Älä jätä mitään merkintöjä sellaisen tehtävän vastaukselle varattuun tilaan, jota et halua jättää arvosteltavaksi.