FI – Matematiikka, pitkä oppimäärä
22.3.2023
Koe koostuu 13 tehtävästä, joista vastataan kymmeneen. Tehtävät on jaettu kolmeen osaan. A-osassa on neljä kaikille pakollista tehtävää. B1-osassa on viisi tehtävää, joista vastataan kolmeen. B2-osassa on neljä tehtävää, joista vastataan kolmeen. Kaikki tehtävät arvostellaan pistein 0–12, joten kokeen maksimipistemäärä on 120.
A-osassa saat käyttää koejärjestelmässä olevaa taulukkokirjaa ja perusohjelmia. A-osa palautetaan tehtävän 4 jälkeen olevalla painikkeella. Tämän jälkeen A-osan vastauksia ei voi enää muokata. A-osan palauttamisen jälkeen kaikki koejärjestelmän ohjelmat ovat käytettävissäsi. Voit vastata B-osien tehtäviin myös ennen A-osan palauttamista.
Useimmissa tehtävissä kaikkien osatehtävien vastaukset kirjoitetaan samaan vastauskenttään. Jaottele vastauksesi osatehtävien mukaisesti. Halutessasi voit tuottaa vastausten tueksi piirroksia, kaavioita tai taulukoita ja liittää niistä kuvakaappauksen mihin tahansa tekstivastaukseen.
Älä jätä mitään merkintöjä sellaisen tehtävän vastaukselle varattuun tilaan, jota et halua jättää arvosteltavaksi.
A-osa
Vastaa neljään tehtävään.1. Monivalintatehtävä 12 p.
Valitse oikea vaihtoehto. Vastauksia ei tarvitse perustella. Oikea vastaus 2 p., väärä vastaus 0 p., ei vastausta 0 p.
1.1 Mittayksiköt 2 p.
Kuinka monta millimetriä on yksi kilometri?1.2 Lieriö 2 p.
Lieriö, jonka pohja on monikulmio, on nimeltään1.3 Kosinilause 2 p.
Suorakulmaisessa kolmiossa kosinilause on sama kuin1.4 Kulmakerroin 2 p.
Tason suoran y=ax+b kulmakerroin on aina yhtä suuri kuin suoran1.5 Pistetulo 2 p.
Kahden vektorin pistetulo on aina1.6 Leikkauspisteet 2 p.
Ympyrällä ja paraabelilla on tasossa2. Yhdistely 12 p.
Aineisto
Alla on annettu 12 yhtälöä. Yhdeksää niistä vastaa jokin kuvassa 2.A annetuista kuvaajista. Yhdistä kukin yhtälö sitä vastaavaan kuvaajaan tai merkitse, että sellaista ei ole.
Valitse oikea vaihtoehto. Vastauksia ei tarvitse perustella. Oikea vastaus 1 p., väärä vastaus 0 p., ei vastausta 0 p.
y=x^2 1 p.
y=x^4 1 p.
y=x^3 1 p.
y=x^2+1 1 p.
y=(x+1)^2 1 p.
y=2x^2 1 p.
y=\cos x 1 p.
y=\sin x 1 p.
y=-2\cos x+2 1 p.
y=-\cos(2x) 1 p.
y=2\sin(2x) 1 p.
y=2\sin x 1 p.
3. Ratakisko 12 p.
Aineisto
Kymmenen metriä pitkä museoratakisko on vääntynyt lämpölaajenemisen vuoksi mutkalle, mutta sen päät ovat pysyneet paikoillaan (katso liioiteltu kuva 3.A tilanteesta). Kiskon poikkeama sen alkuperäisestä sijainnista kohtisuoraan mitattuna on muotoa
f(x)=\frac{x^3-15x^2+50x}{1000},
kun x on etäisyys kiskon alkupäästä. Missä kohdissa kiskon poikkeama sen alkuperäisestä asemasta on suurin? Määritä myös suurin poikkeama. Muuttujan x ja poikkeaman yksikkönä on metri.
4. Suoran etäisyys kahdesta pisteestä 12 p.
Määritä kaikki suorat, joiden etäisyys pisteestä A=(-2,0) on 2 ja etäisyys pisteestä B=(3,0) on 3.
Saat estetyt laskinohjelmat käyttöön palautettuasi A-osan.
B1-osa
Vastaa kolmeen tehtävään.5. Taikaneliö 12 p.
Aineisto
Kuparikaiverrus Melankolia I (katso kuva 5.A) on saksalaisen Albrecht Dürerin tunnetuimpia teoksia. Teos sisältää 4\times 4 -taikaneliön, jossa jokaisen vaaka- ja pystyrivin lukujen summa on 34. Alla olevassa ruudukossa neljä taikaneliön ruutua on esitetty kahden tuntemattoman luvun x ja y avulla. Kun luvut x ja y asetetaan peräkkäin, saadaan tuloksena teoksen valmistumisvuosi. Ratkaise luvut x ja y ja kirjoita kyseessä oleva vuosiluku.
\begin{array}{|c|c|c|c|} \hline 16 & 3 & 2 & 13\\ \hline 5 & 10 & 11 & 8\\ \hline 9 & \frac{y-2}2 & \frac{x-1}2 & 12\\ \hline 4 & x & y & 1\\ \hline \end{array}
6. Raketin nokkakartio 12 p.
Erään raketin kärki, eli niin sanottu nokkakartio, saadaan, kun alaspäin aukeava paraabeli pyörähtää symmetria-akselinsa ympäri. Kärjen korkeus on 4,5 metriä, ja sen halkaisija pohjan tasolla on 3,3 metriä. Määritä kärjen tilavuus.
7. Vektoreiden summa 12 p.
Tarkastellaan vektoreita \overline{u}=\overline{i}+2 \,\overline{j} ja \overline{v} = \sin(2t)\overline{i} + \cos(4t) \overline{j}, missä t \ge 0.
Määritä vektori \overline{u}+\overline{v}, kun t=0, t=\frac\pi 4 ja t=\frac{3\pi}4. (4 p.)
Mikä tasokuvio muodostuu vektorin \overline{u}+\overline{v} kärkipisteestä, kun t saa arvot välillä [0, \pi]? Anna vastaus yhtälönä muodossa y=f(x). Ratkaisussa voi käyttää esimerkiksi kaavaa \cos (2x)=1-2\sin^2 x. (8 p.)
8. Polynomien vertailu 12 p.
Osoita induktiolla, että k^3\ge k^2+4 kaikilla kokonaisluvuilla k\ge 2. (6 p.)
Osoita, että osatehtävän 8.1 epäyhtälö ei päde millään kokonaisluvulla k<0. (2 p.)
Osoita, että epäyhtälö x^3\ge x^2+4 pätee kaikilla reaaliluvuilla x\ge 2. (4 p.)
9. Integraalialgoritmi 12 p.
Aineisto
Tekstissä 9.A on esitetty pseudokoodilla kirjoitettu algoritmi.
Minkä tuloksen algoritmi antaa, kun a=0, b=1 ja n=5? (2 p.)
Tee taulukkolaskenta- tai ohjelmointitoteutus algoritmille, kun a=-1, b=2 ja n=1000. Minkä tuloksen se tässä tapauksessa antaa? (4 p.)
Mitä integraalia algoritmi approksimoi? Selitä muuttujien a, b, n, h, r, k ja f roolit algoritmissa. (6 p.)
B2-osa
Vastaa kolmeen tehtävään.10. Positroniemissiotomografia 12 p.
Aineisto
Positroniemissiotomografia (PET) on lääketieteellinen kuvantamismenetelmä, jonka avulla voidaan mallintaa sisäelinten toimintaa. PET-kuvan avulla on mahdollista muodostaa aika-aktiivisuuskäyrä, joka on muotoa f(t)=g(t)+u e^{v-(t-w)^2}, missä u, v, w>0 ja
g(t)= \begin{cases} 0, &\text{kun } t<0,\\ a_1t+b_1, &\text{kun } 0\le t<w,\\ a_2t+b_2, &\text{kun } t\ge w. \end{cases}
Taulukko 10.A sisältää erään PET-kuvan mittausarvot ajan funktiona. Mittaus voidaan mallintaa funktion f avulla, kun u=\frac15, v=3, w=2, a_1=\frac54, b_1=0, a_2=-\frac14 ja b_2=3. Piirrä funktion f kuvaaja ja mittausarvot koordinaatistoon. (4 p.)
Miten parametrit u, v ja w vaikuttavat funktion kuvaajaan? (4 p.)
Mitkä ehdot parametrien w, a_1, b_1, a_2 ja b_2 tulee toteuttaa, jotta funktio f on jatkuva? (4 p.)
11. Nopanheiton opetus 12 p.
Eeri haluaa valita kahdesta nopasta paremman. Hän heittää niitä kerran ja valitsee nopan, joka antaa suuremman tuloksen. Jos kumpikin noppa antaa saman tuloksen, hän valitsee toisen nopista. Kummassakin tapauksessa Eeri heittää valitsemaansa noppaa uudestaan. Millä todennäköisyydellä nopan tulos toisella heitolla on pienempi kuin ensimmäisellä heitolla? (9 p.)
Laajasti levinneen uutisen mukaan maailman kymmenen rikkaimman ihmisen omaisuus kaksinkertaistui koronapandemian kahden ensimmäisen vuoden aikana. Väite perustui ilmeisesti siihen, että ajanjakson lopulla oli laskettu kymmenen rikkaimman ihmisen omaisuuden arvo ja verrattu sitä heidän omaisuuteensa kaksi vuotta aikaisemmin. Tähän sisältyy ajatusvirhe, joka tulee esiin myös Eerin nopanheitossa. Mikä se on? (3 p.)
12. Polynomikonstruktio 12 p.
Anna esimerkki polynomista P(x), joka toteuttaa seuraavat ehdot:
Yhtälöllä P(x)=1 on täsmälleen kaksi erisuurta ratkaisua, ja yhtälöllä P(x)=-1 on ainakin neljä erisuurta ratkaisua.
Täysien pisteiden arvoinen ratkaisu sisältää laskut, joista voidaan nähdä, että esimerkki toteuttaa vaaditut ehdot. Graafinen perustelu tai yhtälön ratkaisukäskyn käyttö eivät yksinään riitä täysiin pisteisiin.
13. Integraalin ja raja-arvon järjestyksen vaihto 12 p.
Olkoon \displaystyle f(x,s)=\frac{1-s}{(1+x^2-2sx)^2}, kun 0<s<1 ja 0\le x\le 1. Tarkastellaan vasemmanpuoleista raja-arvoa \displaystyle\lim_{s\to 1}, jota joskus merkitään \displaystyle\lim_{s\to 1^-}.
Määritä \displaystyle g(x)=\lim_{s\to 1} f(x,s) kaikilla 0\le x<1, ja laske \displaystyle \int_0^1 g(x)\, dx. (3 p.)
Määritä sellainen x_0<1, että f(x_0, s) = f(1, s), ja laske \displaystyle \int_{x_0}^1 f(x_0,s)\, dx. (3 p.)
Osoita, että f(x, s) \ge f(x_0, s), kun x\in [x_0, 1] ja x_0 on määritetty osatehtävässä 13.2. (3 p.)
Osoita, että \displaystyle \int_0^1 \lim_{s\to 1} f(x,s)\, dx \ne \lim_{s\to 1} \int_0^1 f(x,s)\, dx. (3 p.)
Kokeen tehtävät loppuvat tähän.
Tarkista, että vastasit ohjeiden mukaiseen määrään tehtäviä. Älä jätä mitään merkintöjä sellaisen tehtävän vastaukselle varattuun tilaan, jota et halua jättää arvosteltavaksi.